Zero-emissie zones
Op weg naar ZE-stadslogistiek

Zero-emissie zones

De dertig grootste Nederlandse gemeenten besloten in het kader van het Klimaatakkoord dat de binnensteden in 2025 omgevormd moeten zijn tot nul-emissiezones, waar vracht- en bestelverkeer met een verbrandingsmotor is uitgebannen.

Naast het ‘verschonen’ van al die bestelbusjes en koeriers die de hele dag door het centrum rijden, is het ook zaak om de distributie slimmer in te richten. Dan worden er minder kilometers gereden, en de kilometers die wél worden gereden zijn emissievrij.

Zero-Emissie Stadslogistiek (ZES) loket

Ondernemers die nu dagelijks met een busje de stad in rijden, dienen daarvoor dus hun wagenpark (grotendeels) aan te passen. Dit is niet alleen een grote investering, het kost ook veel tijd om in de wereld van elektrisch rijden te duiken. Welk busje is een geschikte vervanging? Waar komt de laadpaal te staan? Welke subsidies kan ik aanvragen? Deze overstap is een enorme stap voor ondernemers.

Zonder samenwerking met ondernemers komt een ZE-zone dan ook niet van de grond. Deze samenwerking wordt gefaciliteerd door het ZES-loket. Met onder meer waardevolle scans om mogelijkheden in kaart te brengen en het faciliteren van een community om samen te werken. Hoe werkt dat in de praktijk? Bekijk hier de informatieve animatie.

Zero-emissie zones in de praktijk

Inspiratiepapers over zero-emissie stadslogistiek

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin zero-emissie stadslogistiek, ZE-zones en de rol van gedrag aan bod komt. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers.

Blogs en berichten over zero-emissie zones

Gerelateerde thema’s

Verder praten over zero-emissie stadslogistiek & ZE-zones

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken