+31 (0)30 215 50 80       Stadsplateau 5, Utrecht

Vervoerseconoom Frank Steijn op BNR: ‘Gun werknemer alternatief voor leaseauto’

&Morgen’s Frank Steijn, vervoerseconoom en programmaregisseur van BREIKERS, op BNR Nieuwsradio:

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur komt met een advies hoe we beter met de drukte in en tussen steden kunnen omgaan. BNR neemt alvast een voorschot en neemt de problemen én oplossingen door.

Het klinkt als een utopische wereld: zonder file op je werk aankomen, en dat al over drie jaar. Toch probeert een groep werkgevers in en rond Amsterdam dit voor elkaar te krijgen. Breikers is een nieuw initiatief van werkgeversorganisaties in de Metropool Amsterdam, waaronder ORAM en VNO-NCW Metropool Amsterdam. Doel is om ondernemers te helpen bij het zetten van de volgende stap – of de eerste stap – om hun medewerkers effectiever te laten reizen.

Vertragingsvrij 2020

Rijden op andere momenten is één van de mogelijkheden, zegt Frank Steijn, vervoerseconoom en programmaregisseur van Breikers. Maar het is lang niet altijd dé oplossing. Belangrijker is in ieder geval dat niet alles op het gebied van mobiliteit en arbeidsomstandigheden voor jaren moet worden vastgelegd, meent Steijn. ‘Met Vertragingsvrij 2020 gaan we niet de files oplossen, maar wel zorgen dat je er minder last van hebt. Dat betekent dat je als werkgever de medewerker de vrijheid geeft om zijn eigen keuze te maken.’

Eigen keuze maken

Want voor je het weet zit je vast in een keurslijf van allerlei regels. ‘Er is echt een andere generatie, die kijkt naar wat het bedrijf doet aan duurzaamheid en zingeving. Naast een leaseauto geven bedrijven nu de mogelijkheid om een eigen keuze te maken. Dus je bepaalt zélf iedere dag opnieuw hoe je gaat reizen. En dat is voor de werkgever voordeliger. De meeste werkgevers doen eraan mee vanwege een duurzame doelstelling die ze nastreven, maar ook voor tevredenheid van medewerkers.’

Thuis mogen werken

Van automobilistje pesten is absoluut geen sprake, bezweert Steijn. ‘Uiteindelijk gaat het de bedrijven er ook niet om dat iedereen die auto uitgaat. Je hebt maar 10 procent nodig om minder files te hebben. Zorg dat werknemers thuis mogen werken en heb vertrouwen dat mensen keihard werken. Het is bewezen dat mensen die de vrijheid krijgen veel meer verantwoordelijkheid nemen en harder werken. Datzelfde geldt voor reizen: stimuleer een bepaalde manier van reizen, maar laat de keuze aan de medewerker zelf.

Lees ook het artikel in Ondernemersbelang: BREIKERS op weg naar een vertragingsvrij 2020

Meld u nu aan voor de
&Morgen nieuwsbrief