Stadslogistiek
Schonere en slimmere stadscentra

Wat is stadslogistiek?

Stadslogistiek omvat de goederenstromen binnen stedelijke gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de bevoorrading van winkels, de logistiek rondom bouwprojecten en het afleveren van pakketten.

De stad kent bijzondere logistieke uitdagingen, onder meer door de beperkte ruimte en toenemende bevolkingsdichtheid. Tegelijk hebben gemeenten ambities op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid en veiligheid. De realisatie van zero-emissie zones in 2025 door ruim 30 gemeenten is daarvan een voorbeeld.

De praktijk is weerbarstig

Logistiek moet daarom steeds slimmer. En slimmere logistiek biedt op papier veel mogelijkheden. Denk aan het bundelen van goederenstromen, bevoorrading via hubs, de inzet van kleinere voertuigen, vervoer over water en betere afspraken tussen leverancier en ontvanger. Rationeel is veel mogelijk, maar we zien dat de adoptie in praktijk vaak weerbarstiger is.

Niet alleen slimmer, ook meer samen

De belangen van ondernemers, bewoners, forenzen en gemeente kunnen immers behoorlijk van elkaar verschillen.  Even belangrijk bij slimme stadslogistiek is daarom een goede samenwerking tussen stakeholders. In combinatie met een juiste focus op gedrag en het incrementeel doorvoeren van verbeteringen.

Stadslogistiek in de praktijk

Inspiratiepapers over stadslogistiek

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin de slimme en schone stadslogsitiek en de rol van gedrag aan bod komt. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers.

Blogs en berichten over stadslogistiek

Gerelateerde thema’s

Zero-emissie zones
Mobiliteitshub
Elektrificatie
Parkeren

Verder praten over stadslogistiek

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken