Parkeerbeleid
Parkeren in de binnenstad

Parkeren en parkeerbeleid

We maken met steeds meer mensen gebruik van de beschikbare ruimte. En binnen die ruimte vindt ook nog verstedelijking en verdichting plaats. Daarnaast stellen we ook steeds meer eisen aan bijvoorbeeld duurzaamheid en leefbaarheid. De eigen auto maakt plaats voor onder meer openbaar vervoer, deelmobiliteit en actieve mobiliteit. Dat heeft invloed op het parkeerbeleid en de parkeernormen die worden gesteld in nieuwe bestemmingsplannen.

Slimme parkeeroplossingen

Maar ook bij een lagere parkeernorm is het parkeerbeleid is erop gericht om de stad bereikbaar en veilig te houden en de openbare ruimte toegankelijk en aantrekkelijk. Door parkeerbeleid goed af te stemmen op en specifieke situatie zijn slimme oplossingen soms mogelijk.

Bestande parkeermogelijkheden in de omgeving van bedrijven, instituten of scholen in de buurt kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden. Want waar bedrijven, winkels en scholen vooral overdag behoefte hebben aan parkeerruimte, hebben bewoners vooral in de avond een parkeerplaats nodig.

Parkeernormen

Niet de parkeernorm maar de feitelijke parkeerbehoefte moet centraal staan, nadrukkelijk ingebed in de wensen van gemeente, bewoners en ontwikkelaars.

Parkeren in de praktijk

Inspiratiepapers over parkeren

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin parkeerbeleid en de rol van gedrag aan bod komt. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers.

Blogs en berichten over parkeren en parkeerbeleid

Gerelateerde thema’s

Autoluwe wijken
Deelmobiliteit
Mobiliteitshub
Actieve mobiliteit

Verder praten over parkeren

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken