Openbaar vervoer
Stimuleren van trein, bus & tram

Het openbaar vervoer als puzzelstuk in de mobiliteitstransitie

In de mobiliteitstransitie vorm het openbaar vervoer een belangrijk puzzelstuk. Wanneer meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer heeft dat immers een positief effect op het beperken van de uistoot van emissies. Tegelijk neemt de veiligheid toe en de verkeersdruk af. Minder auto’s in de stad betekent meer ruimte voor mensen en groene ruimte.

Het OV bereikbaar maken

Stimuleren van het openbaar vervoer betekent dat train, tram, metro en bus een aantrekkelijk alternatief moeten vormen voor de auto. Daarvoor moet het OV betaalbaar en bereikbaar zijn, en moet de reistijd van deur tot deur acceptabel zijn. Zo kan bijvoorbeeld de inzet van mobiliteitshubs en deelmobiliteit bijdragen aan het aantrekkelijker maken van opstap- en overstapmogelijkheden. Maar ook prijsbeleid kan een rol spelen.

Kiezen voor openbaar vervoer is gedrag

Wanneer de randvoorwaarden op orde zijn krijgen mensen de gelegenheid om het OV te verkiezen boven de auto. Echter, dat betekent niet dat mensen direct in de metro springen. Om gedrag te veranderen zijn motivatie en de capaciteit om gebruik te maken van het OV minstens zo belangrijk. Lees daarover verder in onze gedragsaanpak.

Het OV stimuleren in de praktijk

Inspiratiepapers over het stimuleren van OV-gebruik

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin het stimuleren van het OV, het verduurzamen van mobiliteit en verandering van reisgedrag centraal staan. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers over dit thema.

Blogs en berichten over de rol van het openbaar vervoer in mobiliteitsvraagstukken

Gerelateerde thema’s

Mobiliteitshub
Deelmobiliteit
Actieve mobiliteit
Mobiliteitsdata

Verder praten over de mobiliteitstransitie en de rol van het openbaar vervoer

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij het stimuleren van actieve mobiliteit. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken