Mobiliteitshubs
Alles om de hoek

Mobiliteitshubs als belofte

Mobiliteitshubs spelen steeds vaker een rol in stedelijke mobiliteitsvraagstukken. In de basis fungeren mobiliteitshubs als schakelpunten voor reizigers, waar ze naadloos kunnen overstappen van bijvoorbeeld de fiets naar het openbaar vervoer of een elektrische deelauto. Daarnaast krijgen mobiliteitshubs binnen steden ook andere functies. Het is bijvoorbeeld een mooie plek voor een huisartsenpost, pakkettenservice of ondergrondse parkeergarage.

Stadshubs, transferhubs, wijkhubs…

Hoewel de inzet van mobiliteitshubs in de binnenstad sterk in de belangstelling staat, is het fenomeen zeker niet nieuw. We kennen naast de stadshub immers al jaren het transferium aan de rand van de stad en stations als knooppunt voor openbaar vervoer. De erkenning van hubs als centrale punten krijgt echter steeds meer aandacht. Inmiddels spreken we van een breed scala aan hubs, zoals de stadshub, buurthub, wijkhub en goederenhub.

Gedrag is een sleutel voor succesvolle adoptie van hubs

Een cruciale factor in het succes van mobiliteitshubs is menselijk gedrag. Stadsbewoners moeten de overstap maken van traditionele, op zichzelf staande vervoersmiddelen naar het gebruik van geïntegreerde mobiliteitshubs. Hier komt gedragsverandering om de hoek kijken. Het aanpassen van gewoontegedrag blijkt in de praktijk een hardnekkige uitdaging. Onze gedragsaanpak kan daarbij helpen. 

Recente projecten met mobiliteitshubs

Inspiratiepapers over mobiliteitshubs

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin de functie van mobiliteitshubs en de rol van gedrag aan bod komt. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers over dit thema.

Blogs en berichten over mobiliteitshubs

Gerelateerde thema’s

Deelmobiliteit
Actieve mobiliteit
Elektrificatie
Stadslogistiek

Verder praten over mobiliteitshubs

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken