Elektrificatie
Elektrisch rijden en laadinfrastructuur

Elektrificatie en het klimaatakkoord

Elektrificatie speelt een sleitelrol bij de verduurzaming van mobiliteit. De overgang naar zero-emissievoertuigen is essentieel om stadscentra leefbaarder te maken en de impact van klimaatverandering te verminderen. Met de komst van ruim 30 zero-emissie zones per 2025 maken gemeenten daar concreet werk van. En in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle vervoer emissieloos zal zijn. Dat betreft niet alleen personenauto’s maar bijvoorbeeld ook elektrische scooters, bestelbusjes, vrachtwagens en mobiele machines op de bouwplaats.

Laadpalen en hubs

Een uitgebreid netwerk van laadpunten is onmisbaar om deze elektrisch rijden te faciliteren. Steden dan ook investeren volop in innovatieve laadsystemen, van publieke laadpalen tot geïntegreerde laadoplossingen in parkeergarages en straatmeubilair. Steeds vaker wordt energie ook een functie van mobiliteitshubs.

Landelijke laadinfrastructuur

Een belangrijke voorwaarde is daarbij de ontwikkeling van de laadinfrastructuur. Al deze duurzame voertuigen moeten immer opgeladen worden. Dat kan alleen met een goed en dekkend laadnetwerk. Het huidige elektriciteitsnet is daarvoor nog niet gereed, dus ook de netwerkbedrijven staan nog voor een grote uitdaging.

Elektrificatie in de praktijk

Inspiratiepapers over elektrificatie

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin elektrificatie en laadinfrastructuur aan bod komen. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers.

Blogs en berichten over elektrificatie

Gerelateerde thema’s

Zero-emissie zones
Mobiliteitshub
Stadslogistiek
Parkeren

Verder praten over elektrificatie

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken