Deelmobiliteit
Sharing = caring?

Deelmobiliteit

Deelmobiliteit omvat het delen van voertuigen op basis van gebruik in plaats van bezit. Via apps kun je eenvoudig auto’s, fietsen of scooters vinden, reserveren en gebruiken. Deelmobiliteit kan een rol spelen bij de oplossing van mobiliteitsvraagstukken in de stad. Het bevordert flexibiliteit, vermindert congestie, emissies en parkeerdruk, en draagt bij aan stedelijke duurzaamheid.

Passend maken op de situatie

Steeds vaker lijkt deelmobiliteit ‘de heilige graal’ te zijn van de oplossingen. En ook al is deelmobiliteit kansrijk, het moet wel op een succesvolle manier worden toegepast. Het moet passen in de ruimte, aansluiten op andere vervoersvormen, rendabel gefinancierd en geadopteerd worden door de doelgroep.

Uitdagingen van deelmobiliteit

Deelmobiliteit kent ook zijn eigen uitdagingen. Denk aan slordig geparkeerde deelscooters, gebrek aan eigenaarschap over de voertuigen door de gebruikers en nieuwe verkeersveiligheidsuitdagingen. Dat laatste speelt met name als gebruikers niet bekend zijn met de specifieke regels en voorschriften. De elektrische steps in Parijs zijn daarvan een voorbeeld.

Deelmobiliteit in de praktijk

Inspiratiepapers over deelmobiliteit

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin deelmobiliteit, parkeren en de rol van gedrag aan bod komt. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers.

Blogs en berichten over deelmobiliteit

show all (4)
show all (4)
deelmobiliteit (4)

Gerelateerde thema’s

Autoluwe wijken
Mobiliteitshub
Parkeren
Actieve mobiliteit

Verder praten over deelmobiliteit

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken