Autoluwe wijken
Schoner en veiliger wonen

Autoluwe buurten en wijken

De stad van de toekomst is autoluw. Zeker in het centrum wordt in de toekomst enkel nog emissievrije mobiliteit toegelaten. Openbaar vervoer, fietsers en voetgangers krijgen alle ruimte. Op diverse plekken in de stad zijn mobiliteitshubs – knooppunten van transport en voorzieningen, waar reizigers comfortabel kunnen overstappen of hun reis kunnen beginnen.

Verkeerskundig maximum

In veel gemeenten staat autoluw dan ook als thema hoog op de agenda. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in woonwijken. We gaan van een verkeerskundig maximum naar een maatschappelijk optimum, met meer aandacht voor mensen en groen.

Gereedschap en gedrag

Om autoluwe buurten en wijken te realiseren hebben gemeenten een volle gereedschapskist. Daarin zit onder meer deelmobiliteit, mobiliteitshubs, actieve mobiliteit en openbaar vervoer. Maar mobiliteit is vooral gedrag. Om een autoluwe buurt te realiseren speelt aandacht voor gedrag en gedragsverandering dan ook een sleutelrol.

Recente autoluwe projecten

Inspiratiepapers over autoluwe wijken

We publiceren regelmatig inspiratiepapers over de mogelijkheden om het gebruik van de auto terug te dringen. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers over dit thema.

Blogs en berichten over autoluwe wijken

Gerelateerde thema’s

Parkeren
Actieve mobiliteit
Deelmobiliteit
Mobiliteitshub

Verder praten over het terugdringen van autogebruik

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij de mobiliteitstransitie. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken