Actieve mobiliteit
Fietsen en wandelen stimuleren

Actieve mobiliteit

Actieve mobiliteit omvat het stimuleren van wandelen en fietsen als duurzaam alternatief voor onder meer de auto. Actieve mobiliteit draagt bij aan een gezonde levensstijl en heeft positieve effecten op zowel individuele gezondheid als het milieu. Omdat het congestie vermindert en de luchtkwaliteit verbetert, draagt actieve mobiliteit ook bij aan de algehele leefbaarheid van stedelijke gebieden.

Meer fietsen

In mobiliteitsvraagstukken vormt actieve mobiliteit daarom steeds vaker een van de puzzelstukken om te komen tot een geïntegreerde aanpak. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van goede en veilige fietsroutes door de stad en het zorgen voor fietsstallingen bij treinstations. Ook hier geldt dat gedrag een sleutelrol speelt bij een goede adoptie.

En meer wandelen

Maar ook het toevoegen van functies aan mobiliteitshubs zoals het ophalen en brengen van pakketten en het nabij plaatsen van een huisartsenpost kan ervoor zorgen dat meer activiteiten wandelend worden gedaan.

Voorbeelden uit de praktijk

Inspiratiepapers over actieve mobiliteit

We publiceren regelmatig inspiratiepapers waarin het stimuleren van actieve mobiliteit aan bod komt. Download onze meeste recente paper over dit onderwerp hiernaast. Of bekijk het volledige overzicht van papers over dit thema.

Blogs en berichten over het stimuleren van fietsen en wandelen

Gerelateerde thema’s

Deelmobiliteit
Autoluwe wijken
Openbaar vervoer
Mobiliteitshub

Verder praten over actieve mobiliteit

Ontdek hoe &Morgen jouw gemeente, regio of buurt kan helpen bij het stimuleren van actieve mobiliteit. Neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en laten we samen de toekomst van mobiliteit bespreken.