jul 19

Actieve mobiliteit

De openbare ruimte staat in steden steeds meer onder druk. De binnenstedelijke bouwopgave is groot. Meervoudige claims vanuit energie, klimaat, economie, groen, veiligheid, leefbaarheid en recreatie vragen letterlijk om ruimte. Waar bereikbaarheid altijd het grootste doel was van mobiliteit, zit de uitdaging van vandaag (en morgen) in efficiënt ruimtegebruik en ruimte maken. Actieve mobiliteit (lopen en fietsen) krijgt daarom steeds meer aandacht. Immers: fietsers en wandelaars nemen aanzienlijk minder plek in beslag dan auto’s.

Meer ruimte, goede volksgezondheid en milieubewust

Lopen en fietsen zijn volgens ons de meest slimme en gewenste vormen van mobiliteit. Waar er in een uur tijd slechts 2.000 auto’s over een weg van 3,5 meter breed kunnen rijden, passeren er in diezelfde tijd 14.000 fietsers en zelfs 19.000 voetgangers over datzelfde stuk weg. Naast de ruimtelijke voordelen die actieve mobiliteit oplevert, draagt het ook bij aan een betere volksgezondheid. Ruim de helft van de Nederlanders is te zwaar en haalt de norm van dagelijks dertig minuten bewegen niet. Wanneer we echter fietsend naar ons werk gaan, of fietsen en lopen combineren met reizen per openbaar vervoer, zitten we zo aan een half uur. Bovendien is meer actieve mobiliteit goed voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen: meer wandelaars en fietsers betekent minder uitstoot van auto’s.

De kracht van &Morgen

Het begint allemaal bij durven. Durven te zien, durven te begrijpen en durven te investeren. &Morgen helpt gemeenten om de meerwaarde en voordelen van actieve mobiliteit in te zien en hier een serieuze business case van te maken. Hierin investeren levert ruimte en geld op. Niet met gisteren of vandaag, maar met morgen als uitgangspunt.

Voorbeelden van projecten

Download hier onze whitepaper ‘Zo geef je fietsers ruim baan’

Wat je misschien ook interessant vindt