sep 23

Noordenvelders gaan fietsend naar hun werk

Opdracht

‘Stimuleer het gebruik van de fiets in woon-werkverkeer door inwoners van de gemeente Noordenveld, die werken bij bedrijven in de gemeente of in de nabije steden Assen en Groningen.’

Aanpak

De gemeente Noordenveld wilde graag met behulp van het project Rij2op5 meer forensen uit de auto en op de fiets krijgen. Daarbij hebben we aansluiting gevonden bij het bestaande programma van de provincie: KopvanDrenthe op fietse. Dat is gericht op vitaliteit en stimuleert het sportief en recreatief gebruik van de fiets.

Het initiatief kreeg publiciteit door persberichten in de lokale kranten, een feestelijke kick-off met ontbijtsessie en fotomoment. Daarnaast werden actief deelnemers geworven door met goodiebags naar het bedrijventerrein van Noordenveld te gaan. Maar ook bij de huisarts en de lokale snackbar werden in guerilla-acties deelnemers geworven.

In samenwerking met een lokale fietsenwinkel kregen deelnemers de kans om 14 dagen een e-bike of speed pedelec uit te proberen. De eerste week is nodig om te wennen, de tweede week beginnen deelnemers het fietsen pas echt te waarderen.

Sinds maart 2019 hebben 125 mensen de e-bikes uitgeprobeerd. De deelnemers vormen samen een community, wat het groepsgevoel stimuleert. Daarnaast heeft iedereen een eigen fietsmaatje, die op een positieve manier vragen beantwoordt en stimuleert. En het werkt! Maar liefst 75 procent van de deelnemers blijkt (deels) de overstap van auto naar fiets te maken. Gemiddeld blijven die mensen 3,5 dagen per week naar hun werk fietsen.

Typisch &Morgen

De positieve insteek van Rij2op5 past bij &Morgen. De laagdrempelige en vrolijke manier waarop het project onder de aandacht wordt gebracht trekt mensen over de streep om ook eens de fiets naar het werk te pakken. Maar het werven van deelnemers is soms ook gewoon een kwestie van doorzetten. De straat op gaan om met mensen te praten. Ook die hands on aanpak hoort bij &Morgen.

Meer

Het project Rij2op5 loopt al meer dan tien jaar op verschillende plaatsen in Nederland, in nauwe samenwerking tussen &Morgen, Wonen&Milieu en Denk aan Meer. De insteek is dat mensen 2 van de 5 werkdagen de auto laten staan en de fiets pakken. De projecten zijn zeer succesvol. Tien jaar geleden begon het met een bedrijfsaanpak, gericht op werkgevers. Later werd dit uitgebouwd naar een gebiedsaanpak, gericht op MKB en detailhandel. Het project in Noordenveld was het eerste dat begon bij het aanspreken van de forensen. Inmiddels wordt het uitgebreid richting de bedrijven. Het mobiliteitsbeleid van bedrijven heeft namelijk een enorme invloed op de keuze van het vervoersmiddel van forensen.

White label

Rij2op5 staat met de voeten in de klei en activeert en stimuleert fietsers offline met allerlei communicatiemiddelen en acties zoals e-bike pools en fietschecks. De Love to Ride fietscampagne biedt juist een gebruiksvriendelijk online platform en app voor fietsers op bedrijfs-, regionaal- of landelijk niveau met online acties en challenges. Rij2op5 en Love to Ride vullen elkaar perfect aan wat dan ook de reden is om vaker samen te werken. Bij de Nationale Politie heet onze gezamenlijke fietscampagne ‘Fiets je fris’, maar we kunnen dit overal als white label campagne inzetten. Zowel bij bedrijven als regionaal. De tandem Love to Ride | rij2op5 werkt onder andere in de regio’s Zeeland en Noord-Veluwe.

Meer weten?

Onze adviseur Marion Patist is al sinds 2009 betrokken bij dit programma. Zij vertelt je er graag meer over.

Wat je misschien ook interessant vindt

www.rij2op5.nl/kopvandrentheopfietse