sep 05

Ecostars werken aan emissievrije stadsdistributie in 2025

Opdracht

‘In Rotterdam krijgen transporteurs in het Ecostars-programma een beoordeling op basis van duurzaamheid. &Morgen kreeg het verzoek om de normen van het programma zodanig aan te scherpen, dat het meehelpt aan het bereiken van een Zero Emissie zone in Rotterdam in 2025.’

Aanpak

Het Europese Ecostars programma in Rotterdam loopt al sinds 2013. De normen zijn sindsdien niet aangepast en gaandeweg zijn ze verouderd. &Morgen gaat bij het aanscherpen van de normen uit van het doel van de gemeente Rotterdam: emissievrije stadsdistributie in het centrum in 2025. Zo werd inmiddels een extra ster toegekend, die te behalen is als er een volledige elektrische bestelbus of bakfiets in de vloot aanwezig is.

Uit de ervaringen in Rotterdam, maar ook in andere steden, bleek dat het voor ondernemers nog erg lastig is om over te stappen op Zero Emissie Stadslogistiek. Er zijn veel misverstanden, maar ook gewoon onzekerheid over de kosten.

Juist om die vragen te beantwoorden richt &Morgen voor de Rotterdamse ondernemers een loket in voor e-besteladvies. Daar krijgen ondernemers objectief advies omtrent de aanschaf en exploitatie van elektrische bestelauto’s, maar ook over elektrische bakfietsen en andere emissievrije mobiliteit. Een wagenparkscan maakt het voor bedrijven inzichtelijk wat het omschakelen op e-mobiliteit ze gaat kosten. Daarbij gaat het om de TCO, de Total Cost of Ownership, waarin niet enkel de auto’s, maar ook de laadvoorzieningen, opleidingen van chauffeurs en de eventueel noodzakelijke aanpassingen in het logistieke proces worden meegenomen.

Typisch &Morgen

De adviseurs van &Morgen beschikken over veel kennis op het gebied van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Het overschakelen naar elektrische voertuigen vraagt vaak ook een aanpassing van het logistieke proces, omdat er rekening moet worden gehouden met het tussentijds opladen. Deze kennis wordt in het voorheen statische Ecostars-programma van de gemeente Rotterdam gebracht, waardoor het een zichzelf versterkend programma wordt. De bedrijven krijgen door gericht advies de kans om zich tegen goed in te schatten kosten te ontwikkelen. Zo kunnen zij ook in 2025 nog aan de normen te voldoen.

Meer

Het programma Ecostars in Rotterdam loopt sinds 2013 en inmiddels zijn ruim 400 bedrijven aangesloten. &Morgen verzorgt ook de onafhankelijke audits voor de gemeente. Aan de hand van een vragenlijst over het wagenpark krijgen de bedrijven sterren toegekend. Hoe meer sterren, hoe beter het bedrijf voldoet aan de normen.

Meer weten?

Onze expert stedelijk logistiek Rob de Vree staat voor je klaar.

E: rob.devree@enmorgen.nl

M: 06 41 62 49 82

Wat je misschien ook interessant vindt