+31 (0)30 215 50 80       Stadsplateau 5, Utrecht

Ontwikkeling Businessline Gouda

Een buslijn naar bedrijventerrein Gouwe Park aan de westkant van Gouda. Dát was al jaren de wens van de bedrijven en de Vereniging van Eigenaren op het bedrijventerrein. Een goed bereikbaar bedrijventerrein is belangrijk voor werkgevers en medewerkers. Bovendien draagt het bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor nieuws bedrijven. &Morgen-adviseur Tim de Bruin was als mobiliteitsmakelaar betrokken bij Gouwe Park. Vanwege zijn kennis van het gebied en zijn goede contacten met de betrokken, vroeg de provincie Zuid-Holland hem om met deze wens aan de slag te gaan. Tim: “Mijn opdracht was om te zorgen voor een goed project én voor een solide verantwoording van de subsidiebijdrage van de provincie.”

Vertrouwen

Tim: “Ik ben met de verschillende partijen om tafel gegaan. Dit waren bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaren, Arriva, de provincie en de gemeente Zuidplas. Natuurlijk ging het over de inhoud, maar ik heb vooral geïnvesteerd in de onderlinge relatie en het vertrouwen. Iedereen heeft zijn eigen belangen en wensen en spreekt zijn eigen taal. Soms matchte dat niet en hadden mensen moeite elkaar te begrijpen. Het was belangrijk om dat bespreekbaar te maken en te zoeken naar de verbinding. Pas toen ontstond er echt vertrouwen – en dat is de basis voor een project als dit.”

Business case

Tim heeft de betrokken partijen geholpen om een business case te formuleren en uiteindelijk gezamenlijke keuzes te maken. “We ontdekten dat buslijn 6 naar het vlakbij gelegen bedrijventerrein Goudse Poort op de nominatie stond om geschrapt te worden. Daar bleek uiteindelijk de oplossing te liggen. We hebben samen een plan gemaakt om buslijn 6 een nieuw leven ins te blazen. Een kortere route over de Goudse Poort en een extra lus over Gouwe Park. Dit kon binnen concessie geregeld geworden. De subsidie kon worden ingezet om de lijn te vermarkten bij werkgevers en werknemers. Eind 2014 was alles rond en ging de nieuwe buslijn van start.”

Inspirerend

Tijdens het project kwamen diverse extra ideeën en wensen langs. “Heel mooi en inspirerend! Toch heb ik sommige ambities bewust geparkeerd. Het moest behapbaar blijven, ze moesten geen belemmering gaan worden voor de start. Toen de buslijn eenmaal reed, hebben we een aantal wensen alsnog uit de ijskast gehaald. Zo stopt de bus inmiddels ook aan noordzijde van het station. En volgend jaar gaat de bus via een nieuwe woonwijk rijden. De doelstellingen voor het aantal reizigers? Die lijken we ruimschoots te halen!”

 

Meld u nu aan voor de
&Morgen nieuwsbrief