feb 20

De 9 Straatjes

Zero emissie in de 9 straatjes van Amsterdam

Zero emissie-verkenning op lokatie

Datum: 20 februari 2023

Pakketbezorgers, verkeer van direct aanwonenden, toeleveranciers van winkels en horeca, fietsende Amsterdammers en vooral niet te vergeten de drommen aan toeristen. De 9 Straatjes in Amsterdam krijgen (te)veel verkeer te verwerken. Een stukje Amsterdam uit de 17e eeuw dat niet berekend is op de huidige tijd. Formele regels, uitzonderingen en handhaving (of juist gebrek daaraan) botsen regelmatig. Een dilemma waar gemeente Amsterdam al een behoorlijke tijd mee worstelt en waarbij er geen oplossing direct voor handen is.

Op safari

Het logistieke team van &Morgen ging vorige week woensdag mee op safari met de beleidsadviseurs van gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam dat een uitgebreide studie doet naar dit gebied. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt in 3 gebieden in Nederland of en hoe logistieke hubs kunnen bijdragen aan het verduurzamen van stadsdistributie. De 9 Straatjes liggen in het gebied wat nu al een milieuzone is en wat later een Zero Emissie Zone zal worden. Wat zijn de mogelijkheden?

Uitdagende kenmerken van de 9 Straatjes

Om de mogelijkheden te evalueren moeten de volgende kenmerken van het gebied in ogenschouw worden genomen:

  • Het gebied is ingericht met eenrichtingswegen en flexibele venstertijden.
  • In het gebied zagen we dat de winkels en horeca gemiddeld 20 dozen van 15 kilo per week geleverd krijgen.
  • Half parkeren op straat mag niet, volledig parkeren op de stoep wordt gedoogd en de bruggen worden gezien als een soort van hub om de straten te bevoorraden.
  • Gezien de beperkte ruimte en de hoge vierkante meterprijs lijken hubs voor dit specifieke gebied onhaalbaar.

Terug naar de Gouden Eeuw?

Diverse oplossingen hebben de revue gepasseerd maar elke oplossing heeft evenveel voordelen als nadelen. Het ei van Columbus is nog niet gevonden. De enige oplossing die wij zien, is waar Amsterdam ooit rijk mee is geworden. De handel via het water.

Inspiratie

Download onze inspiratiepaper ‘Gedragsaanpak helpt bij stedelijke mobiliteitsproblemen‘.

Wat je misschien ook interessant vindt