mrt 17

Vervoerslogistieke Werkdagen

Vervoerslogistieke Werkdagen

Highlights van 2023

Datum: 17 maart 2023

Twee dagen kennis delen met vakmensen uit het wetenschappelijke veld, de praktijk en de advieswereld in een gemoedelijke en open sfeer. Dat zijn de Vervoerslogistieke Werkdagen. We zetten een aantal highlights op een rijtje.

Dilemma’s om over in gesprek te gaan

Tijdens de opening van Heleen Buldeo Rai werd de toon gelijk gezet. Logistiek is groot en gaat nog verder groeien. Maar logistiek kan nog niet op veel interesse rekenen vanuit het beleidsveld of de sociale wetenschappen. Er spelen een aantal dilemma’s waar we het gesprek over aan moeten gaan. Willen we bijvoorbeeld schonere belevering en dus geen vrachtauto’s meer? Reken er dan op dat er veel meer bestelbussen in de stad komen. Faciliteer je dat, ga je beperken of los je het anders op?

Samenwerking als oplossing bij logistieke vraagstukken

Een van de oplossingen is meer samenwerking. Niet alleen in, maar ook buiten de keten. Door samen te werken en data te delen kan synergie worden bereikt. Tijdens een gesprek met de ondernemer achter DB logistics bleek dit ook. Door ladingen van verschillende aanbieders te bundelen kunnen bussen beter worden volgeladen en met optimale route-planning de stad in. Deze systematiek werkt goed in de stad, maar wat voor oplossing ligt er voor de meer rurale regio’s?

Circulariteit en gedrag

Een ander thema was circulariteit. Door goederen te leveren in de stad en gelijk andere grondstoffen zoals afval op te halen verminderen we het aantal ritten. De weg naar een echt circulair systeem is echter nog lang en vraagt om ingrijpende veranderingen in de hele keten. Zoals Walther Ploos van Amstel liet zien in zijn verhaal over koelkasten, waar ook een aardig stukje gedragsverandering in zit.

Autoluwe uitdagingen en oplossingen

Tijdens het conference dinner nam de Schepen van Mechelen ons mee in de ontwikkeling van de stad Mechelen van autodominant naar autoluw. Op het gebied van personenmobiliteit is een grote stap gezet en dat is te zien in het centrum van de stad waar de fiets alom aanwezig is. Wel vragen we ons af of er voldoende aandacht is voor onder meer service en facilitaire logistiek. Tijdens de gehele Vervoerslogistieke Werkdagen bleken de pakketten vol in de aandacht te staan, terwijl we ook zien dat juist bouw – en service logistiek de bulk van de logistiek uitmaakt.

Gedrag beïnvloeden met interventies

Vrijdag namen wij de groep mee in onze kijk op gedrag. Benaderd vanuit de ontvanger van de goederen kunnen er met gerichte interventies nieuwe gedragingen ontstaan. Onze insteek werd positief kritisch door de aanwezigen ontvangen en leidde tot een levendige discussie. Ook het verhaal van Movares met als insteek dat logistiek structureel hoger op de planningsagenda moet komen bij nieuwe ontwikkelingen droeg bij aan de oproep aan iedereen: blijf logistiek aanjagen zodat we de stad kunnen ontwikkelen met ruimte voor logistiek.

Inspiratie

Wil je meer weten over onze gedragsaanpak? Download onze inspiratiepaper ‘Gedragsaanpak helpt bij stedelijke mobiliteitsproblemen.

Wat je misschien ook interessant vindt