
Supermarkten zetten stappen richting zero emissie bevoorrading
De grote supermarktketens laten steeds meer ambitie zien op het gebied van elektrische bevoorrading. Afgelopen maand kopte een artikel in De Telegraaf: Lidl wil alle winkels vóór 2030 elektrisch bevoorraden. Ook Albert Heijn en Jumbo zetten stappen op dit gebied. De ketens noemen allen de beschikbaarheid van een goede laadinfrastructuur als aandachtspunt. We zetten een aantal recente berichten op een rij.
Lidl
Lidl streeft ernaar om vóór 2030 alle 440 winkels in Nederland elektrisch te bevoorraden, waarmee het de eerste supermarktketen is die deze verbintenis aangaat. Lidl benadrukt dat deze inspanning verder gaat dan de wettelijke voorschriften voor emissievrij transport, die momenteel van toepassing zijn op 29 steden die vanaf 2025 geleidelijk zero-emissiezones instellen. In de komende jaren zal Lidl al zijn vrachtwagens vervangen door elektrische voertuigen, met de volledige overgang naar dieselvrije bevoorrading van winkels gepland voor volgend jaar. Naast bestaande elektrische voertuigen zal Lidl dan uitsluitend gebruikmaken van biobrandstoffen zoals Bio-LNG en HVO100.
Lidl benadrukt dat het al in een vroeg stadium contact heeft opgenomen met de netbeheerders. In 2021 zijn ze begonnen met het aanvragen van upgrades voor de aansluitingen van hun distributiecentra, zodat de laadstations geschikt zijn voor zwaar elektrisch transport. Lidl meldt dat ze hun transportlogistiek hebben geoptimaliseerd, zodat de afstanden tussen de distributiecentra en de filialen relatief kort zijn. Bovendien worden vries-, koel- en verse producten in één vrachtwagen vervoerd om het aantal ritten te verminderen. Op de terugweg worden afvalstoffen meegenomen, waardoor afzonderlijke vuilniswagens bij de winkels overbodig zijn.
Albert Heijn
Ook Albert Heijn zetten stappen op emissieloos vrachttransport. Na de introductie van volledig elektrische bevoorrading in de binnensteden van Den Haag en Rotterdam, breidt Albert Heijn de 100% emissievrije bezorging uit naar Amsterdam en Utrecht. Tegen het einde van dit jaar zullen deze vier grote steden dus volledig vrij zijn van uitstoot. Deze ontwikkeling markeert een nieuwe stap in de richting van volledig emissievrije bedrijfsprocessen binnen de organisatie, met als uiteindelijk doel om in 2050 helemaal geen uitstoot meer te hebben.
In de centra van Den Haag en Rotterdam is de thuisbezorging van boodschappen en bevoorrading van Albert Heijn-winkels al volledig elektrisch. Nu worden ook de binnensteden van Amsterdam en Utrecht aangepakt, terwijl volgend jaar meer steden volgen. Deze overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor stiller en schoner transport, wat zowel de klanten als de omwonenden ten goede komt.
Om de binnensteden efficiënt te voorzien van emissievrije bevoorrading, heeft Albert Heijn aanzienlijk geïnvesteerd in snellaadpleinen. Eind vorig jaar werd een groot snellaadplein voor elektrische vrachtwagens in Pijnacker in gebruik genomen, en inmiddels is er nog een bijgekomen op het distributiecentrum in Zaandam. Hier kunnen bijna 20 snelladers meer dan 40 vrachtwagens van energie voorzien, waarmee ze alle winkels in Zaandam, Utrecht en Amsterdam emissievrij kunnen bevoorraden. Een derde laadplein, gevestigd bij het Home Shop Center in Amsterdam, biedt laadmogelijkheden voor de meer dan 60 elektrische bestelauto’s die in Amsterdam worden ingezet.
Lees verder op LevensmiddelenKrant
Jumbo
Ook Jumbo zal de komende jaren stapsgewijs dieseltrucks vervangt door elektrische exemplaren of hybride trucks. Al in 2018 werd door Jumbo de eerste volledig elektrische vrachtwagen in gebruik genomen en een jaar geleden volgde de tweede. “Onze ambitie is om 40% van de dieselvloot voor 2030 te vervangen door voertuigen met een batterij”, meldde fleetmanager Wilko Maas eerder dit jaar.
Ook hier speelt het opladen van trucks als uitdaging. Da brengt een compleet andere manier van plannen met zich mee. “Er komt een nieuwe dynamiek bij: batterijmanagement. Hoe vol zit de accu en kan de volgende rit nog gemaakt worden? Waar blijft de chauffeur in de tussentijd? In het routeschema moeten we laadmomenten inbouwen en hier moeten we aan de voorkant van het proces al rekening mee houden. Gelukkig wordt dit, naarmate de actieradius groter wordt, steeds makkelijker.”
Lees verder op Transport&Logistiek
Comments are closed.