sep 05

melbourne-pixabay 3776101_1920

Re-thinking mobility in Australië

Datum: 5 september 2019

In juli en augustus gaven we vijf lezingen in de drie grootste steden van Australië. Een land waar de mensen geïnteresseerd kijken naar ons fietsgebruik en waar mobiliteitshubs en MaaS echte eye-openers bleken te zijn. 

Integrale benadering van mobiliteit

Via een zakenrelatie, het consulaat in Sydney en de Dutch Cycling Embassy kreeg ik vijf verzoeken voor lezingen binnen drie weken in de drie grootste Australische steden: Sydney, Melbourne en Brisbane. Drie lezingen vonden plaats in Sydney, waar ik bij GTA Consultants, de City of Sydney en onafhankelijke denktank Committee for Sydney welkom was. De stad, met ruim vier miljoen inwoners, kampt met veel verschillende problemen. Er is een enorme behoefte aan woningen en binnen de bestaande grenzen zijn er diverse grote ontwikkelingslocaties. Ik heb uitgelegd wat de visie van &Morgen is op mobiliteit en hoe dat er in de praktijk uitziet. Vooral de integrale benadering van opgaven voor de toekomst past goed bij de Australische mentaliteit. We kijken niet enkel naar mobiliteit, maar zien dat in samenhang met actuele topics als de klimaatdiscussie, het verminderen van hittestress (in Australië nog veel urgenter dan bij ons) en sociale inclusie.

Aandacht voor OV, fiets en deelsystemen

Mobiliteit kan fysieke ruimte in de steden bieden om de andere uitdagingen deels te kunnen oplossen. Ons concept voor mobiliteitshubs, in combinatie met meer aandacht voor deelsystemen, OV en de fiets, werd met grote interesse aangehoord. Tijdens de Q&A’s kwamen uiteraard ook de zorgen aan bod: Australië is, nog veel meer dan Nederland, georiënteerd op de auto. Bij ons liggen plannen om mensen uit de eigen auto te krijgen politiek gevoelig; dáár is het nog een graadje erger. Maar toch zit er verandering in de lucht, dat werd mij wel duidelijk. Overheden, universiteiten en vooruitstrevende ingenieursbureaus als GTA en Aecom realiseren zich terdege dat het huidige model niet houdbaar is. De noodzaak tot verandering wordt breed gevoeld. Maar hoe pak je dat aan? Mijn lezingen boden aanknopingspunten voor een alternatieve aanpak, ook al omdat &Morgen van oudsher veel aandacht heeft voor het hele proces van samenwerking, draagvlak verwerven en gedragsverandering bij burgers. Wat dat betreft waren de lezingen echt goed getimed.

De visie van &Morgen

Na Sydney vloog ik naar Melbourne voor een lezing samen met de bugemeester van de vooruitstrevende stad Moreland op het hoofdkantoor van GTA Consultants. De vijfde lezing was in Brisbane, bij de Queensland University of Technology. Ook hier wist ik mensen te informeren en te inspireren door uit te leggen hoe wij het hier organiseren en welke visie &Morgen hanteert. In de gesprekken die daarop volgden bleek dat sommige mensen dachten dat wij het in Nederland al helemaal voor elkaar hadden: iedereen op de fiets en in het OV, of anders gebruik makend van deelauto’s. De werkelijkheid ziet er helaas nog wat anders uit. Ook hier in Nederland is nog een wereld te winnen op het gebied van mobiliteitsbeleid!

 

Wil je meer weten over onze werkwijze?  Neem contact met ons op.

 

Wat je misschien ook interessant vindt