jun 30
Synergie in de natuur: clownvis en koraal

Hoe mobiliteitshubs synergie creëren tussen mobiliteit, energie en sociale uitdagingen

Datum: 30 juni 2020

Het combineren van de energietransitie en mobiliteitstransitie leidt tot lagere kosten, betere en meer inclusieve voorzieningen, beter gebruik van de schaarse ruimte én meer duurzaamheid. Dat is de insteek van het artikel dat onze adviseur Willem Snel schreef voor het internationaal toonaangevende ‘State of Transportation Planning Report 2020’ van de American Planning Association (een stichting die stedenbouw vertegenwoordigt in de Verenigde Staten). 

De stedelijke ruimte staat steeds meer onder druk door meervoudige ruimtevraag vanuit woningbouw, klimaatadaptatie, behoefte aan speel- en verblijfsruimte, et cetera. Tegelijkertijd maakt ook de energietransitie zijn intrede in steden. We moeten naar schone en duurzame elektriciteit in plaats van fossiele energie. Dat legt echter een grote druk op ons huidige energienetwerk, dat hier niet op is berekend en vele tientallen miljarden zou kosten om aan te passen. 

Mobiliteitshubs, welke aan bod komen in dit artikel, hebben de potentie om een deel van de oplossing te bieden. Hoe? Door de mobiliteitstransitie en de energietransitie op een intelligente manier te combineren, zodat we investeringen in het energienetwerk deels kunnen voorkomen en kostbare openbare ruimte kan worden vrijgespeeld voor andere doeleinden. Willem vertelt over de eerste stap naar echte synergie, zoals we deze ook terugzien in de natuur. Waarbij 1 + 1 normaal gesproken 3 is, en waar 1 + 1 + 1 zelfs 6 zou kunnen zijn. Benieuwd?

Over &Morgen

De mobiliteitsexperts van &Morgen ondersteunen gemeenten, provincies en overheden bij verschillende thema’s rondom mobiliteit, zoals: gebiedsontwikkeling, minder hinder, stedelijke logistiek, slimme en duurzame mobiliteit, mobiliteitshubs, MaaS en actieve mobiliteit. Wij doen dit onafhankelijk en objectief. Meer weten?

Onze expert mobiliteitshubs Rob de Vree staat voor je klaar.

E: rob.devree@enmorgen.nl

M: 06 41 62 49 82

Wat je misschien ook interessant vindt