dec 19

cyclists-pixabay-1

Meer mensen op de fiets naar het werk: hoe pak je dat aan?

Datum: 19 december 2019

Zo’n twintig Overijsselse ondernemers namen tijdens het Fietssymposium Overijssel op 25 november deel aan een werksessie, onder begeleiding van mobiliteitsadviseur Arnold Helfrich van &Morgen. Werksessies die hij vaker verzorgt, vanuit zijn rol als mobiliteitsmakelaar voor de provincie Overijssel. Het doel is werkgevers te stimuleren om actief meer medewerkers op de fiets te krijgen.

Het begint met inzicht

Arnold liet de werkgevers eerst bepalen op welk niveau van fietsstimulering hun bedrijf zich bevindt. “Het begint met inzicht”, vertelt hij. “Veel werkgevers hebben geen idee waar hun medewerkers wonen. Zoek eens uit welke medewerkers binnen 7,5 en 15 kilometer van het bedrijf wonen. Dat zijn je potentiële fietsers. Als je dat in een stippenkaart weergeeft, zie je meteen wat er met je fietsbeleid bereikt kan worden.”

De tweede stap is het op orde brengen van de basis: heb je een goede fietsenstalling, met een bandenpomp en laadvoorzieningen voor e-bikes? Zijn er douches en plekken waar mensen hun kleren kunnen laten drogen? Arnold: “Veel mensen fietsen als hobby of sport. Maar ze zullen enkel per fiets naar het werk komen als die dure carbon racefiets veilig binnen kan staan en ze snel even kunnen douchen voor ze aan het werk gaan.”

Zelf proberen

Als ook dat geregeld is, wordt het tijd om mensen het fietsen te laten uitproberen. Zet een e-bike of high speed e-bike neer en stimuleer mensen om deze een week of twee te gebruiken voor woon-werk verkeer. Het resultaat is vaak verrassend: mensen ontdekken dat enkele dagen per week op de fiets naar het werk heel veel energie oplevert.

De vierde stap is het doorpakken. Zorg dat het fietsbeleid echt een plek krijgt in je bedrijfsvoering. Dat iedereen gaat fietsen. Pas zo mogelijk ook de arbeidsvoorwaarden aan. Arnold geeft een paar voorbeelden: “Wordt de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer ook onder de 10 kilometer gegeven of niet? Of ga je zelfs zover enkel een reiskostenvergoeding te geven als mensen op de fiets komen? Hoe zit het met aankoopregelingen? Is het mogelijk een fiets zakelijk te leasen? Het is ook een optie om mensen die dichtbij het bedrijf wonen hun parkeerplaats te ontnemen. Dan maak je echt werk van mobiliteitsbeleid en vorm je een inspiratiebron voor andere bedrijven.”

Ervaringen uitwisselen

Tijdens het Overijsselse fietssymposium koppelde Arnold ondernemers aan elkaar, die op een verschillend niveau met fietsstimulering bezig waren. “Dan zie je dat ze van elkaar leren en elkaar inspireren. We hebben een paar van zulke kennismakingen geregeld. Wij kunnen wel van alles vertellen, maar als je het van een andere ondernemer hoort maakt het toch veel meer indruk.”

De rol van Arnold Helfrich bij dit alles is vooral om ondernemers enthousiast te maken en te stimuleren de eerste stappen te zetten. Is dat gelukt tijdens het fietssymposium? “Zeker, er kwamen heel wat positieve reacties en vragen”, vertelt de adviseur van &Morgen. “Het onderwerp leeft, dat is wel duidelijk. Om de deelnemers te stimuleren echt actie te ondernemen hebben we aan het eind van de workshop iedereen geholpen om een eerste stap te formuleren voor het eigen bedrijf. Voor de één is dat het instellen van een leen e-bike. De ander gaat praten met de OR over een fietsbeleid. Weer een ander gaat in gesprek met die éne vent die 15 kilometer ver woont en toch altijd op de fiets naar het werk komt.”

Ambassadeur voor het fietsen

Volgens Arnold gaat het erom dat er stappen worden gezet en dat het bedrijf intern een écht gemotiveerde ambassadeur heeft. “Vaak bieden we vanuit de werkgeversaanpak van de provincie Overijssel een bedrijfsscan en brengen daarmee een globaal advies uit. En als bedrijven de smaak te pakken hebben en er echt mee aan de slag willen, moeten ze echt iemand intern vrijspelen om er mee aan de slag te gaan.”

 

Meer weten over de mogelijkheden om een fietsbeleid op te zetten voor je eigen bedrijf? Neem dan contact op met mobiliteitsadviseur Arnold Helfrich van &Morgen.

E: arnold.helfrich@enmorgen.nl

M: 06 25 35 72 27

Wat je misschien ook interessant vindt