sep 23

e-crafter-00003

E-besteladvies van start in Rotterdam

Datum: 23 september 2019

&Morgen-adviseur Joeri Jongeneel is 1 oktober een van de sprekers op het Festival Duurzame Mobiliteit in Amersfoort, een initiatief van het ministerie van I&W. Hij gaat het daar hebben over het E-besteladvies, een laagdrempelige manier voor ondernemers uit het mkb om over te gaan op Zero Emissie vervoer. Gemeente Rotterdam heeft de primeur.

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord is afgesproken dat zo’n veertig gemeentes vanaf 2025 alle bedrijfswagens met benzine- of dieselmotor uit de binnenstad gaan weren. Dat gaat niet vanzelf. Daarom loopt in Rotterdam bijvoorbeeld al jaren het project Ecostars, dat bedrijven ondersteunt bij het schoner maken van hun wagenpark. Voor grote bedrijven als DHL en PostNL is elektrisch rijden inmiddels heel gewoon geworden.

Om ook de minder grote bedrijven te helpen bij de overstap naar emissievrije stadsdistributie, gaat &Morgen, samen met Paul van den Hurk Advies, in Rotterdam het E-besteladvies verzorgen. Dit is speciaal gericht op het mkb, die toch ook op korte termijn over moeten stappen op emissievrije bestelauto’s. Er is geen keuze: wie nu niet investeert in emissievrije voertuigen, komt na 2025 het centrum niet meer in.

Vooroordelen tegen elektrisch rijden

De ervaring met projecten in diverse Nederlandse steden hebben geleerd dat er veel vooroordelen bestaan tegen elektrisch rijden. Mensen zijn gehecht aan hun dieselbussen en weten precies wat de kosten zijn. Het idee bestaat dat een elektrische bestelwagen duur is en om de haverklap uren aan de laadpaal staat. Wat blijkt: de TCO – total cost of ownership – van elektrisch vervoer is in de praktijk niet hoger dan van een dieselbus, en soms zelfs iets lager, met dank aan diverse subsidies, extra investeringsaftrek, een lager verbruik en de veel lagere onderhoudskosten van een elektrische voertuig.

Het E-besteladvies geeft ondernemers maatwerk. De basisvraag is: hoe ziet je bestelwagenpark er nu uit en wat doe je er precies mee? De broodjeszaak die door het hele centrum lunches bezorgt kan uitstekend uit de voeten met een elektrische bakfiets. De koerier die de hele dag van huis naar huis rijdt zal ergens op zijn route een laadmogelijkheid voor de elektrische bestelbus moeten inplannen. Maar de loodgieter die op een dag acht adressen bezoekt kan het waarschijnlijk prima redden door enkel ‘s nachts bij te laden. Het E-besteladvies zet de alternatieven op een rij, vergelijkt ze met de huidige situatie en geeft de volledige kostenstructuur weer. Het gaat dan niet enkel om de overstap naar een elektrisch wagenpark. In het advies zitten ook tips voor een andere logistieke planning en over het plaatsen van laadpalen.

Direct toepasbaar

De kracht van het E-besteladvies ligt in de directe toepasbaarheid. De kosten van de overstap zijn bekend en er staat in hoe je het kunt realiseren. En, heel belangrijk, het is gebaseerd op elektrische voertuigen die op dit moment te koop zijn – uiteraard zonder enige voorkeur voor merk of model uit te spreken.

Oók voor andere gemeentes

Rotterdam maakt serieus werk van elektrische stadsdistributie door naast het (voor de mkb’er) gratis E-besteladvies een aankoopsubsidie van 5.000 euro per elektrische bestelauto te bieden. Ook voor diverse andere Nederlandse steden werkt &Morgen aan een ZES-loket (Zero Emissie Stadsdistributie), waar het E-besteladvies een onderdeel van is. Het is een onmisbare adviesdienst om op korte termijn tot emissievrije stadsdistributie te komen.

Belangstelling voor het ZES-Loket of E- Besteladvies van &Morgen? Neem dan contact op met mobiliteitsexpert Jos Hollestelle.

E: jos.hollestelle@enmorgen.nl

M: 06 551 246 45

 

 

 

 

 

Wat je misschien ook interessant vindt