mei 30
Functiemenging in de binnenstad

Data en technologie als versnellers van functiemenging

Datum: 30 mei 2022

Tijdens de SMARkT 2022 inspireerde de gemeente Zwolle in theater De Spiegel met verhalen over de vele toepassingen die met slimme technologie en data mogelijk zijn. &Morgen collega Arnold Helfrich kreeg met adviseur mobiliteit van de gemeente Zwolle Dana Zijlmans het podium. Zij gaven hun visie op gebiedsontwikkeling, mobiliteit en de rol van de steeds slimmer wordende stad.

In hun visie moet data en slimme technologie vooral faciliterend zijn voor slim ruimtegebruik. ‘We zien mobiliteit als motor en functiemenging als belangrijkste oplossingsrichting voor de ambities en opgaven van de stad. Functiemenging zorgt voor effectief ruimtegebruik, reduceert en transformeert mobiliteit, maakt delen makkelijker, stimuleert innovatie en is gezonder en veiliger. En met functiemenging zet je het buitengeluk van de eindgebruiker centraal’, aldus Arnold.

Technologie en data kunnen hierin zeker een belangrijke versneller zijn. Bijvoorbeeld om te bepalen wat geschikte gebieden en functies zijn. Bovendien maken data en technologie deelmobiliteit ook makkelijker. Een mooi voorbeeld daarvan is de toename in het gebruik van deelauto’s wanneer deze keyless zijn.

Arnold en Dana schetsten utopisch beeld van de stad, waarin we problemen kunnen oplossen door bijvoorbeeld functiemenging. ‘En met functiemenging zet je het buitengeluk van de eindgebruiker centraal’ aldus Arnold. Uiteraard beseffen we ons goed dat er nog wel een paar flinke beren op de weg staan. Eentje kwam ook uitgebreid aan de orde in de discussie aan het einde van de sessie. Hoe houd je bijvoorbeeld alle betrokkenen, met allemaal verschillende belangen, bij elkaar binnen gemengde gebieden?

Wil je eens verder denken over deze en andere vragen rondom functiemenging? Neem dan contact op met onze collega Arnold Helfrich.

Meer weten?

Laat je inspireren door meer mogelijkheden in onze inspiratie paper: Mobiliteit in de stad van morgen: 5 frisse invalshoeken.

Kennismaken

Ben je ook bezig met functiemenging en kun je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met Lisa Knaack voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

lisa.knaack@enmorgen.nl

Wat je misschien ook interessant vindt