
Bluepaper: De goederenhub van expertgroep
Om de groeiende stroom goederen en pakketjes die dagelijks de stad in gaan in goede (en emissievrije) banen te leiden, is de goederenhub een mooi instrument. Waar moet zo’n hub aan voldoen? Wie moet wat daaraan bijdragen om de hub tot een succes te maken? Op deze en meer vragen geeft de bluepaper van de expertgroep City Distribution antwoord. &Morgen maakt deel uit van deze expertgroep en schreef mee aan de bluepaper.
Er moet iets gebeuren
De bevoorrading van steden staat aan de vooravond van grote veranderingen. De drukte in stedelijke gebieden neemt toe, het aantal inwoners groeit en het aantal zendingen naar zowel particulieren als retailers stijgt. Tegelijkertijd moet de stad leefbaar blijven. De behoefte aan autoluwe gebieden groeit en we willen de CO2-uitstoot van transport verlagen om klimaatverandering te beperken. Dit betekent dat er nieuwe manieren gevonden moeten worden om de stad slim, schoon en veilig te bevoorraden.
Uitgangspunten
De expertgroep City Distribution verwacht dat de goederenhub, een logistiek centrum aan de rand van de stad, een belangrijke schakel in deze veranderingen zal zijn. Andere benamingen zijn cityhub, stadsdistributiecentrum of stadshub.
De expertgroep bestaat uit een brede vertegenwoordiging van stakeholders die te maken hebben met stadsdistributie: verladers, waaronder webwinkels en fysieke winkels, vervoerders, retailorganisaties, lokale overheden, ict-bedrijven en ingenieursbureaus. De expertgroep inventariseerde welke factoren van essentieel belang zijn om een hub succesvol te exploiteren. Daarbij is specifiek gekeken naar de segmenten retail, particulieren en horeca.
Uitgangspunt is de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES), waarin overheid en bedrijfsleven hebben vastgelegd om vanaf 2025 te willen komen tot zero-emissie-zones (ZE-zones) in de binnensteden van Nederland. Op dit moment is nog niet bekend welke steden en welke gebieden in die steden precies ZE-zones worden. Dit neemt niet weg dat vooruitlopend hierop kan en moet worden nagedacht over de bevoorrading van die zones. Met deze bluepaper hoopt de expertgroep marktpartijen en overheden een stap verder te helpen in duurzame en effectieve stadsdistributie.
Inhoud
De bluepaper beschrijft het ideale scenario voor de goederenhub, van functie en processen tot verdienmodel. Ook bevat het aanbevelingen voor de betrokken stakeholders, een samenvatting van de belangrijkste bevindingen en licht het de kritische succesfactoren nog eens uit.
Klik op de foto hiernaast om de bluepaper te lezen.
Meer weten? Neem contact op met adviseur Marjolein van der stok.
Comments are closed.