dec 23

parkeren-2705368_1280 - pixabay

Blog: Minder parkeerruimte = minder stikstof

Datum: 23 december 2019

De nationale overheid worstelt met het stikstofvraagstuk. We moeten met z’n allen minder uitstoten, minder vervuilen. Het moet snel en ook in alles wat we doen. Zowel de landbouw als de bouwsector moeten minderen en we gaan per 16 maart overdag minder hard rijden. Een goed moment om eens na te denken over waar we onze auto’s in de toekomst gaan parkeren!

Cultuuromslag

Om echt minder stikstof (en CO2) uit te stoten is een cultuuromslag nodig. We moeten anders gebruik gaan maken van onze leefomgeving, om hem te behouden voor toekomstige generaties. In onze dagelijkse handelingen. Dus misschien eens wat minder vlees kopen in de supermarkt, of toch die zonnepanelen op het dak. Structurele maatregelen nemen. Iets dat ook geldt voor ons reisgedrag. Want overdag 100 en ’s avonds 130 helpt wel iets, maar op het gebied van mobiliteit valt nog veel meer winst te halen.

Bouwstop

De gemeente waar je woont kan zijn woningbouwopgave sinds enkele maanden waarschijnlijk nog moeilijker invullen, door de Urgenda-uitspraak. En hoe vervelend het ook is dat we niet nú, niet meteen kunnen bouwen, het geeft ons wel de kans om na te denken hoe we bij stedelijke ontwikkelingen omgaan met de uitstoot van stikstof in ons milieu. Laten we die kans grijpen om ons mobiliteitsgedrag onder de loep te nemen.

Want bij elke ontwikkeling komt een parkeeropgave. Met vastgestelde parkeernormen per vierkante meter woon-, winkel- of kantooroppervlak. Die parkeerplaatsen moeten gebouwd worden in dure parkeerkelders, die vaak niet volledig gebruikt worden en zelf alweer leiden tot extra stikstofuitstoot.

Meer deelmobiliteit, minder parkeren

&Morgen adviseert gemeenten en ontwikkelaars om vanaf nu te gaan voor meer deelmobiliteit en minder parkeren. Als we de toekomstige gebruikers van onze nieuwe woon-, werk- en winkelgebieden durven aanspreken op hun reisgedrag, en hen een duurzaam alternatief bieden op een fijne beloopbare locatie, neemt het aantal autobewegingen structureel af. En als je dan toch af en toe de auto nodig hebt, dan pak je de elektrische deelauto, die naast de bushalte, de bakfietsen en de e-bikes midden in je wijk staan.

Nieuwe én bestaande woonwijken

Op verschillende plekken in het land werkt &Morgen mee aan zulke projecten. Soms gaat het om bestaande woonwijken, waar de leefbaarheid enorm verbeterd kan worden door het parkeren uit de wijk te halen. Soms om nieuwe projecten, waarbij nauw overleg tussen gemeente, projectontwikkelaar én toekomstige bewoners de formule is voor een succesvol project, met minimale uitstoot.

 

Heeft deze blog je belangstelling gewekt? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden om mobiliteit duurzaam te veranderen door een lagere parkeernorm. Neem gerust contact op met adviseur Rob de Vree van &Morgen.

E: rob.devree@enmorgen.nl

M: 06 41 62 49 82

Wat je misschien ook interessant vindt