+31 (0)30 215 50 80       Stadsplateau 5, Utrecht

Manchester leert van Nederlandse fietsaanpak

Hoe doen ze dat toch? Wereldwijd kijken lokale overheden naar de Nederlandse fietsaanpak. Zij kunnen aankloppen bij de Dutch Cycling Embassy om meer hierover te leren. De DCE biedt fietskennis, -ervaring en -experts aan het buitenland via de aangesloten bedrijven, onderzoeksinstellingen, NGO’s en nationale en lokale overheden. Ook &Morgen’s Willem Snel is lid van de DCE en was op uitnodiging van de Engelse stad Manchester samen met andere Nederlandse fietsexperts aanwezig bij de ‘Cycle City Active City’ conferentie op 28 en 29 juni.

Going Dutch

Donderdag volgden deelnemers de workshop “Going Dutch: een praktische en interactieve Nederlandse benadering om de fietsomstandigheden in Manchester te verbeteren”. Dit leverde nieuwe inzichten op hoe fietsen gestimuleerd kan worden. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een tunnel voor doorgaand verkeer door het centrum of het omleiden van verkeer rond de stad in plaats van erdoorheen.

Fijn boven fast

Op vrijdag lag de nadruk op een overzicht van Nederlands fietsbeleid, planning en best practices. Willem Snel gaf zijn visie op de toekomst van mobiliteit en de kansen voor de fiets in de stad van morgen. De sleutel tot goede fietsinfrastructuur zit ‘m in verbondenheid, comfort en het creëren van een prettige fietservaring. Een mooie fietsroute kan weleens effectiever zijn om fietsen te stimuleren dan een snellere route.

Goed voorbeeld

Na de plenaire sessie zette de discussie rond het implementeren van Nederlandse fietsideeën in de UK zich voort bij de stand van DCE. Veel deelnemers kwamen langs met vragen en verzoeken om informatie. Aan het eind van de conferentie deelde de gemeente haar plannen voor betere fietsvoorzieningen, plannen die -niet verrassend- gebaseerd zijn op Nederlandse standaarden. Het zou mooi zijn als meer Engelse steden het voorbeeld van Manchester volgen.

Meld u nu aan voor de
&Morgen nieuwsbrief