+31 (0)30 215 50 80       Stadsplateau 5, Utrecht

Maandag(&)Morgenblog: Op die fiets

COPYRIGHT VICTOR WOLLAERT

Buiten is het nog schemerig, de wintertijd kruipt dichterbij. Slaperig sla ik de krant open: ‘We staan weer vast kopt het AD somber. Werkend en studerend Nederland is weer op volle sterkte aan de slag en dús sluiten we weer achteraan in de file of wringen we ons in overvolle treinen en bussen. Vervolgens oppert de krant ‘alle’ oplossingen, variërend van meer asfalt en rails tot spitsmijden en thuiswerken. Lees ik het nou goed? Geen woord over de fiets!

Flexifietser

flexifietserZuchtend stap ik even later op mijn trouwe stadsfiets maar het zit mij niet lekker. Bijna de helft van alle werknemers woont minder dan 15 kilometer van hun werk af, een afstand die prima te doen is met een fiets of e-bike. Waarom zien zoveel mensen -en media- de fiets dan nog steeds niet als een oplossing voor de file of op z’n minst als een goed alternatief voor auto of OV? Je hoeft echt niet meteen je auto weg te doen. Zelf ben ik een flexifietser zoals ik ook een flexitariër ben. De ene dag neem ik de bus omdat het regent, de andere dag de fiets omdat ik wel wat beweging kan gebruiken. En die zakelijke afspraak in de polder blijkt toch handiger met de auto.

Vijf persoonlijke fietsvoordelen

Ik ben heel pragmatisch ingesteld: hoe ik naar mijn werk reis, hangt af van het voordeel dat het mij oplevert.  Mijn persoonlijke ‘fietsvoordeel top vijf’:

  • Gratis in vorm. Fietsen zorgt voor mijn broodnodige beweging. Aangezien ik een grondige hekel heb aan sporten en hou van lekker eten, is dit voor mij het ideale alternatief. Dat fietsen gezond is, bewees TNO.
  • Leeg hoofd. Het is heerlijk om na veel ‘hoofdwerk’ mijn hoofd leeg te maken op de fiets. Gewoon een beetje dromen en peinzen levert trouwens vaak goede (werk)ideeën op! Nog een pluspunt: op de fiets kan ik meezingen met mijn favoriete muziek, iets wat ze thuis niet altijd waarderen.
  • Hakken. Ik hou van hakken maar ik kan er niet op lopen. Gelukkig zit de (gratis) openbare fietsenstalling naast ons kantoor. Ook handig dat mijn collega’s daar een OV-fiets kunnen huren voor een zakelijke afspraak tussendoor.
  • 1932558_508584335928895_1222810203_oJe weet niet wat je ziet. Mijn fietsroute door de Utrechtse binnenstad is elke keer weer verrassend: van zwervers in knalgele leggings tot monumentale panden en beschilderde caravans. Om het spannend te houden, gebruik ik af en toe de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen voor een natuurroute of autoluwe route.

 

Trap je rijk

banner-homeIk ben al overtuigd maar als je een extra fietszetje nodig hebt, kun je zelf of via je werkgever meedoen aan een fietsactie. Zo kunnen spitsfietsers in Zwolle-Kampen dagelijks 6 euro verdienen en fietsen forenzen in Maastricht, Brabant en Utrecht ook een aardig bedrag bij elkaar met behulp van apps. Rotterdam en Amsterdam pakken het anders aan: hier krijgen filedieren en fietskilometervreters korting op de aanschaf van een nieuwe (e-)fiets. Is je werkgever aangesloten bij Groningen Bereikbaar, dan kun je onder andere gratis een paar weken een e-bike uitproberen.

 

En, wat is jouw reden om te fietsen? Omzeil de file en OV-drukte en stap eens wat vaker op je fiets!
Wil je als werkgever meer weten over fietsstimulering? Bekijk dan eens dit stappenplan.

**********************

Over Linda Blankenstein

Linda Blankenstein is communicatieadviseur bij &Morgen. Voor zowel &Morgen als voor diverse klanten is zij tekstschrijver en (web)redacteur. Zij schrijft met name over slim werken en reizen.

Fotocredits: foto Linda – (c) Victor Wollaert

Meld u nu aan voor de
&Morgen nieuwsbrief