+31 (0)30 215 50 80       Stadsplateau 5, Utrecht

Blog: Van voetnoot naar plan

Waarom stadslogistiek meer aandacht verdient van de stad

COPYRIGHT VICTOR WOLLAERT

Fietsplannen, parkeerplannen, mobiliteitsplannen; gemeentelijke afdelingen Verkeer en Vervoer zijn er maar druk mee. En gelukkig meestal met het gewenste resultaat dat de (groei van) personenmobiliteit schoner en veiliger wordt. Het werk zit er op dat vlak nog niet op, maar toch pleit ik voor een verschuiving van de aandacht: van mensen naar spullen, van personenmobiliteit naar goederenvervoer dus.

Een analyse van gemeentelijk websites leert dat slechts 5 van de 30 grootste gemeentes een apart plan hebben voor stadslogistiek, bij de rest is het slechts een voetnoot in een ander plan. Drie argumenten waarom stadslogistiek een eigen plan verdient:

Er zit een luchtje aan
Hoewel vrachtwagens en bestelbusjes ongeveer 10% tot 15% van de gemotoriseerde vervoersbewegingen in een stad uitmaken, zijn ze toch ‘goed’ voor meer dan helft van de uitstoot van ongezonde lucht.

De veiligheid en bereikbaarheid staan onder druk
Vooral de (wild)groei aan bestelbusjes die foutgeparkeerd staan, straten blokkeren en de woonwijken met (te) hoge spoed beleveren, zorgen voor (potentieel) gevaarlijke, vertragende of gewoonweg irritante situaties.

Iedereen’ heeft het erover
Of het nu komt vanuit Europa in het kader van Smart Cities, vanuit het Rijk vanwege Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek of vanuit de logistieke sector zelf middels nieuwe last mile-initiatieven: al deze partijen zien dat nu met stadslogistiek iets gedaan moet worden en steken daar tijd, geld en aandacht in.

Dus bestuurder of beleidsadviseur, kijk eens met een logistieke bril naar (de toekomst van) je stad, praat met vervoerders, verladers en ondernemers en kom met een goed plan om de logistieke uitdagingen in je stad aan te gaan.

***************

Over Joeri Jongeneel

Joeri is adviseur bij &Morgen en werkt sinds begin 2014 als logistiek expert bij de gemeente Rotterdam. Hier werkt hij samen met andere overheden, (lokale) ondernemers en de logistieke sector aan Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek.

Fotocredits: foto Joeri – (c) Victor Wollaert

Meld u nu aan voor de
&Morgen nieuwsbrief