+31 (0)30 215 50 80       Stadsplateau 5, Utrecht

Deelname challenge New York City: ‘The Driverless Future’

Namens &Morgen deed Willem Snel (adviseur en teamleider Intelligente Mobiliteit) mee aan een challenge in New York met als thema ‘The driverless future’. Een wedstrijd om de impact van autonoom vervoer in New York vorm te geven.

 

 

 

 

Samenvatting

Een toekomst met zelfrijdend vervoer biedt ongekende mogelijkheden om de kwaliteit van leven van alle New Yorkers te verbeteren. Ruimte en tijd zijn van oudsher zeer schaars in New York. Autonoom vervoer biedt beide. Tijd omdat je geen aandacht hoeft te besteden aan het verkeer. En ruimte omdat zelfrijdend vervoer veel minder ruimte in beslag neemt. Dat laatste op voorwaarde dat de deeleconomie blijft groeien en voertuigen geschikt voor smallere wegen (die maar half zo breed zijn als traditionele auto’s) breed in de markt gezet worden.

Onze visie is: wacht niet tot de ontwikkelingen zich voordoen, maar kijk naar wat het beste is voor jouw stad en stem daar je beleid op af. Dat betekent dus dat je delen van voertuigen stimuleert, evenals autonoom vervoer, smallere wegen enz. Laat zien waar je voor staat! Waarom? Omdat de kwaliteit van leven erdoor verbetert. Gedeeld, zelfrijdend vervoer dat geschikt is voor smallere wegen levert ruimte op. Ruimte voor de ontwikkeling van meer en bredere stoepen omdat er minder ruimte nodig is voor gemotoriseerd vervoer. Eindelijk wordt het mogelijk en haalbaar om fietspaden, terrassen, groene ruimtes enzovoorts te integreren.

Veel doelen uit ‘Eén New York, een plan voor een sterke en rechtvaardige stad’ kunnen worden verwezenlijkt door deze shift in mobiliteit.  Het delen van voertuigen zorgt voor een drastische daling aan benodigde parkeerruimte. Dit levert alleen al in Manhattan ongeveer 9 miljoen m2 aan ruimte op met een waarde van rond de 45 miljard dollar! Ruimte die bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor het aanleggen van waterbuffers tegen overstromingsgevaar, stadslandbouw, gezondheidszorg, opslag, mogelijk woonruimte enzovoorts.

Door toekomstige mobiliteit te koppelen aan deze andere stedelijke uitdagingen ontstaat er een sterke business case waarin mobiliteit letterlijk en economisch gezien de ruimte creëert om die uitdagingen het hoofd te bieden en daarmee New York City laat doorstoten naar een nieuw tijdperk waarin de nadruk ligt op de kwaliteit van leven.

De zelfrijdende toekomst: voor een groen, veerkrachtig, welvarend, leefbaar en gezond New York City.

Bekijk onze inzending hier:

Meld u nu aan voor de
&Morgen nieuwsbrief